Λόγια και Σκέψεις...

Για τον χώρο και την ευ-λυγισία.

Πολλές φορές έχω ακούσει ότι η Yoga είναι για τους ευλύγιστους, για τα μαλακά σώματα. Αρκετές φορές άνθρωποι που θέλουν να ξεκινήσουν πρακτική μου έχουν πει 'θέλω να ξεκινήσω αλλά δεν έχω καθόλου ευλυγισία', 'είμαι εντελώς αλύγιστος/η'. Πολλές φορές επίσης για όσους και όσες έχουμε πρακτική ορίζουμε την θέση μας ως σωστή ή καλή θέση αν πιάσουμε αυτό το χέρι ή πόδι ή ότι. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό όσον αφορά το τι είναι ευλύγιστο σώμα είναι το ότι κάθε σώμα έχει περισσότερο χώρο σε κάποια σημεία και λιγότερο σε άλλα. Έτσι π.χ. μπορεί ένα σώμα να νιώθει περιορισμένο στους οπίσθιους μηριαίους αλλά ελεύθερο στον θώρακα, ή νιώθει ελευθερία στους οπίσθιους μηριαίους αλλά περιορισμένο σε κάποιες θέσεις των ισχίων ή και άλλοι συνδυασμοί. Κάθε σώμα είναι μοναδικό με τις δικές τους 'ελευθερίες' και 'περιορισμούς'. Έστω όμως ότι έχουμε ένα σώμα που νιώθει μόνο περιορισμούς. Υπέροχα. Έχουμε όλο τον χρόνο για πρακτική, για δοκιμές, για αναπνοές, για να αναρωτηθούμε και να ανακαλύψουμε. Κάποια μέρα σε κάποια πρακτική ίσως νιώσει το σώμα ότι κάτι έχει αλλάξει, ότι κάτι έχει δημιουργηθεί ή βρεθεί, ίσως νιώσει λίγο πιο ελεύθερο. Όλη η ομορφιά της πρακτικής είναι στο ταξίδι, στο τέλειο σώμα που υπάρχει σε αυτό το τέλειο παρόν και αναπνέει με όλη του την επίγνωση και συνείδηση στην τωρινή του τέλεια θέση. Και η ελευθερία που θα βρούμε θα μας θυμίσει που ήμασταν όταν ξεκίνησε αυτό το ταξίδι και όλη την πρακτική και την διαδικασία που μας έδωσε τον χώρο και ότι η πρακτική θα συνεχίζει και αυτό που έχουμε τώρα είναι απλά ότι πιο τέλειο υπάρχει γιατί....γιατί αυτό έχουμε, τώρα.
Ας αφεθούμε λοιπόν στην πρακτική.
Είναι αρκετό.

:) Μυρτώ

yoga_is_for_people.jpg

11.10.2019

 

Συνδετικός ιστός.

Σε όλο μας το σώμα διατρέχει ένα υγρό δίκτυο από μαλακό συνδετικό ιστό. Ο ιστός αυτός σχηματίζει πλέγματα γύρω από τους μυς μας, γύρω από ομάδες μυών, περιτυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα και την σπονδυλική μας στήλη. Είναι ένας ιστός που σχηματίζει ένα δίκτυο που παρέχει στο σώμα μας σταθερότητα, τα κρατάει όλα στην θέση τους, κίνηση, μεταφορά πληροφοριών. Η παραδοχή για τη ύπαρξη του συνδετικού ιστού άργησε να έρθει καθώς όταν ο ιστός εξετάζεται έξω από το σώμα αποστραγγίζεται. Πολιτισμοί όμως γνώριζαν την ύπαρξη του και κάνανε πρακτικές (βελονισμός).

Κοσμικός ιστός.

Σε ολόκληρο το σύμπαν ένας τεράστιος αραχνούφαντος ιστός που συνδέει τα πάντα μπόρεσε για πρώτη φορά να αποτυπωθεί από τους αστρονόμους. Τα ποτάμια του ιστού αποτελούνται από αέρια κυρίως υδρογόνου. Η Έρικα Χάμντεν του πανεπιστημίου της Αριζόνα είπε: Είδαμε απλώς την κορυφή του παγόβουνου του κοσμικού ιστού. Αλλά πάντως επιβεβαιώσαμε την ύπαρξη του . Είναι κάτι τρομερά παράξενο. Κοιτάζεις το διάστημα και νομίζεις ότι είναι άδειο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Υπάρχει αυτή η γιγάντια θαυμάσια δομή του κοσμικού ιστού.

Μυρτώ

cosmic_web.jpg

The cosmic web: scientists used the European Southern Observatory’s Very Large Telescope.

Photograph: Hideki Umehata/PA

25.8.2019

Μάζεμα και καθάρισμα είχε το πρόγραμμα για το σαββατοκύριακο στο στούντιο για να μπαίνουμε σε σειρά. Καθώς μάζευα παρατηρούσα όσα διακοσμούν το στούντιο, τους τοίχους, τα ράφια, τον κήπο, τα έπιπλα και όλα τα έχουν φέρει φίλες και φίλοι, μαθήτριες και μαθητές. Χαμογελούσα. Είμαστε μια μικρή κοινότητα σκέφτηκα αλλά έχουμε μια μεγάλη και ζωντανή καρδιά, με ρυθμικό παλμό.Καθώς μάζευα το στούντιο οι γείτονες ερχόντουσαν να με χαιρετήσουν, 'Καλώς ήρθες', 'Γεια σου Μυρτώ', ' Σκάλα έχεις θέλεις να σου φέρω, έχω και εργαλεία καθαρισμού για την δουλειά μου, μπορώ να στα δανείσω', το αγαπημένο μου ηλικιωμένο ζευγάρι μου χτύπαγε το τζάμι για να με χαιρετήσει γιατί έβλεπαν ανοιχτά φώτα αλλά εγώ ήμουν στον κήπο, 'Μυρτώ πως είσαι, πήγες διακοπές, ξεκινάτε, καλό χειμώνα να έχεις πάντα δουλείτσα'. Σκέφτηκα, 'κάτι κάνουμε καλά εδώ'.
Αυτό το καλοκαίρι ήταν από αυτούς τους καιρούς που το μυαλό δεν βρίσκει ησυχία, κάτι το περιτριγυρίζει, κάποια αλλαγή ζυμώνεται αλλά δεν ξέρω τι θα μου φέρει.
Και μετά γυρίζω στο στούντιο και μέσα στο ανάστατο μυαλό και πνεύμα βρίσκω αυτή την ισορροπία, αυτό που ήδη έχουμε φτιάξει.
Ας είναι αυτός ο καιρός που έρχεται, καιρός γεμάτος, καιρός με διδαχές, καιρός γεμάτος ζωή και ύπαρξη.Ή τελοςπάντων ας είναι αυτός που είναι να είναι και εμείς να τον ζήσουμε βαθιά και αληθινά.
Δευτέρα, 2 Σεπτέμβρη ξεκινάμε.
Καλή μας αρχή.
Μυρτώ